FASET EKLEM AĞRILARI (FASET SENDROMU)

Faset eklemler omurlarımızın arkasında iki taraflı olarak bulunan küçük eklemlerdir.  Faset eklemler boyun, sırt ve belde omurların birbirlerine bağlanmasını sağlayarak omurgaya hareket yeteneği kazandırırlar. Faset eklemler birbirleri üzerinde kayma hareketi şeklinde hareket yeteneğine sahiptirler.

Faset eklemler zengin ve karmaşık sinir ağı sayesinde ağrıya çok hassas eklemlerdir.

Yaşlanmaya bağlı eklem yüzeyindeki bozulmaların yanında omurgamızın aldığı travmalar, ağır yük taşıma, ağır spor dalları ile uğraşma, bilinçsizce yapılan bazı hareketler, aşırı kilolu olma gibi durumlar faset eklemlerin yapısının bozulmasına zemin hazırlayarak zamanla ağrı sebebi olabilirler.

Halk arasında omur kireçlenmesi olarak da bilinen faset sendromu özellikle omurganın daha çok hareketli olan boyun ve bel bölgesinde daha sık görülür. Faset sendromu, genellikle 40-50 ‘li yaşlardan sonra bel ve boyun ağrılarının sık nedenlerinden biridir.

Faset sendromuna bağlı ağrılar, boyun ve bel fıtığına bağlı ağrılarla sıklıkla karıştırılabilir. Bazen de her iki ağrı tipi bir arada bulunabilmektedir. Fıtıklaşmalara bağlı ağrılar sıklıkla öne eğilmekle artarken faset sendromundaki ağrılar ise boynun geriye yaslanması ve belin dikleştirilmesi ile artabilir.

Faset sendromuna bağlı ağrı tedavisinde özellikle girişimsel ağrı tedavisinin diğer yöntemlere kıyasla birtakım üstünlükleri mevcuttur. Girişimsel yöntemler daha uzun süre ağrı kontrolü sağlamaktadır. Son derece güvenli olan girişimsel yöntemler %90’a ulaşan oranlarda ağrı kontrolü sağlayabilmektedir.

Faset sendromu ağrıları faset eklemlere yönelik enjeksiyonlarla ve faset eklem denervasyonu gibi girişimsel yöntemlerle kontrol altına alınabilir. Faset eklem denervasyonu için günümüzde sıklıkla radyofrekans termokoagülasyon yöntemi kullanılmaktadır. Bu girişimler ameliyathane ortamında radyolojik görüntüleme cihazları eşliğinde uygulanmaktadır. Hastaneye yatmayı gerektirmeyen bu girişimlerden sonra hastalar 1 saat civarında gözlem altında tutulup taburcu edilirler.

Comments are closed.