BAŞ VE BOYUN AĞRILARI

Boyun ağrısı yakınması günlük yaşamda sıklıkla görülmektedir. Bunun temel nedenlerinden biri de dar bir alanda ağrı kaynağı olabilecek birçok yapının bir arada bulunmasıdır. Kaslar, tendonlar, omur kemikleri, omurlar arası diskler, faset eklemler ve sinir yapılarının her biri boyun ağrısına neden olabilir. Ayrıca boyun bölgesinin göreceli daha fazla hareketliliği servikal omurga kaynaklı ağrıların gelişmesine katkıda bulunur.

Servikal omurgamızdan kaynaklanan birtakım bozukluklar boyun ağrısı yanında baş ağrısına da neden olabilmektedir. Bu tip baş ağrıları servikojenik baş ağrısı olarak adlandırılmaktadır. Özellikle servikal faset eklemlerden kaynaklı ağrılar baş arkasına doğru yayılan ağrıya sebep olabilirler.  Servikal faset eklem kaynaklı ağrılar aynı zamanda sırt ağrısı şeklinde yansıyan ağrıya neden olabilir.

Servikal faset sendromunda hangi girişimsel yöntemler uygulanabilir?

  • Faset eklem enjeksiyonu
  • Faset eklem radyofrekans denervasyonu
  • Epidural steroid enjeksiyonu

Servikal Disk Hernisi

Servikal disk hernileri de (boyun fıtığı) boyun ağrısının sık nedenlerinden biridir. Ağrı bazen omuz ve ele doğru keskin bir olarak yayılabilir.   Bazen ise hastalar kürek kemikleri arasında şiddetli ağrıdan yakınırlar.

Servikal disk hernisinde hangi girişimsel yöntemler uygulanabilir?

  • Epidural steroid uygulamaları
  • Dorsal root ganglion radyofrekans uygulaması

Fibromyalji ve miyofasyal ağrı sendromu (MAS)

Yoğun ve stresli yaşam koşullarının katkıda bulunduğu, ağrılı hassas noktaların eşlik ettiği fibromyalji ve miyofasyal ağrı sendromunda da boyun sıklıkla tutulan bölgeler arasındadır. Özellikle tetik nokta olarak bilinen bu ağrılı hassas noktalara uygulanan enjeksiyonlar veya kuru iğne tekniği ağrı tedavisinde etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdendir.

Comments are closed.